Dlaczego należy filtrować?

Woda jest czymś powszechnym i jednocześnie koniecznym. Gasi pragnienie, pozwala na przygotowanie posiłków i napojów. Najczęściej sięgamy po tę butelkowaną, dostępną w sklepach. Są jednak i tacy, którzy piją wodę bezpośrednio z kranu. Woda pitna wypływająca z wodociągów musi spełniać mnóstwo wymagań bakteriologicznych, radiologicznych i organoleptycznych. Jej jakość podlega ścisłym i rygorystycznym normom.

Mimo to wielu Polaków nie jest przekonanych do spożywania wody bezpośrednio z kranu. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców dużych miast. Najczęściej przeszkadza im jej smak oraz zapach, który nie zawsze jest przyjemny. Są jednak sposoby, by zneutralizować te aspekty, czerpiąc z czystej wody wszystko, co najlepsze.

Proces filtracji odbywa się na zasadzie odwróconej osmozy. Dzięki osmozie, woda zostaje oczyszczona z substancji, które negatywnie wpływają na smak, zapach oraz przejrzystość wody. Usunięte zostają chorobotwórcze zwiazki oraz pierwiastki np. ołów, miedź i chlor. Wyeliminowana zostaje również twardość wody, co sprawia, że na naczyniach nie będzie osadzać się kamień. Większość Polaków pije kawę i herbatę codziennie. Dlaczego więc nie zadbać o ich lepszy smak i aromat filtrując wodę?

Woda w diecie człowieka

Nie ma zdrowszego i lepszego dla organizmu płynu od wody. Jest pozbawiona kalorii, nie zawiera cukrów prostych i warunkuje odpowiednie nawodnienie. Stanowi podstawę zdrowego żywienia i pozwala uzupełnić niedobry składników mineralnych w diecie. Specjaliści zalecają, by każdego dnia spożywać co najmniej 1,5 l płynów. Ilość ta ulega podwojeniu w czasie upałów lub choroby przebiegającej z gorączką. Nic zatem dziwnego, że wybór odpowiedniej wody nie powinien być przypadkowy.
Niestety, wody butelkowane, które najczęściej kupujemy, mają kilka wad. Są ciężkie i mało ekologiczne. Kupowanie po jednej nie ma większego sensu – szczególnie w upały, kiedy to powinniśmy wypijać najwięcej wody. Z kolei zakup całej zgrzewki lub 5-litrowej butelki wymaga transportu samochodem, a dostarczenie do domu lub do mieszkania na piętrze – ogromnej siły. Dźwiganie przeciąża kręgosłup, co w wielu przypadkach kończy się naderwaniem mięśni, może spowodować ból pleców czy nawet choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa, szczególnie u osób starszych.

Woda filtrowana – smaczna, ekonomiczna i ekologiczna

Woda z kranu poddana procesowi filtracji jest smaczniejsza i czystsza. Zostaje pozbawiona drobinek piasku oraz innych zanieczyszczeń (m.in. rdzy z rur wodociągowych). Ma neutralny zapach, gdyż nie jest wyczuwalny w niej chlor. Wreszcie możemy cieszyć się prawdziwym smakiem Krystalicznie Czystej Wody!

Filtrowanie wody jest przyjazne dla środowiska, a do tego jest to rozwiązanie najbardziej efektywne pod względem ekonomicznym i praktycznym.