Jaki filtr wybrać?

Jaki filtr do wody kupić?

Woda jest najważniejszym elementem naszej diety. Problem w tym, że jakość kranówki często pozostawia wiele do życzenia – czuć w niej chlor, żelazisty posmak, ma niezbyt przyjemny kolor i zapach. Są jednak sposoby na szybkie i skuteczne uzdatnienie wody do picia – stosowane w gospodarstwach domowych filtry.

Zła jakość wody negatywnie odbija się na życiu domowników. Herbata, kawa, gotowane na wodzie dania z powodu zanieczyszczeń tracą wiele na smaku. Zmorą mieszkańców wielu miast jest wysoka zawartości w kranówce chloru, który nie dość, że zakłóca smak naparów i potraw, to jeszcze wpływa negatywnie na nasze zdrowie. I to nie tylko kiedy pijemy chlorowaną wodę, lecz również kiedy bierzemy kąpiel lub prysznic. Kolejnym problemem jest woda twarda o dużej zawartości węglanu wapnia. Z tego powodu cierpi armatura kuchenna i łazienkowa oraz urządzenia AGD, takie jak zmywarki, pralki, czajniki, w których osadza się kamień. Najłatwiej zobrazować twardość wody posługując się francuską metodą pomiarową, określającą zawartość CaCO3 w miligramach na litr wody. Oto jak wygląda tabela twardości wody:
Twardość wody najłatwiej sprawdzić, telefonując do lokalnych wodociągów lub zlecić badanie wyspecjalizowanemu laboratorium. Można też przeprowadzić badania w warunkach domowych – przeznaczone są do tego specjalne krople (dość dokładna metoda) oraz wskaźniki papierowe (najmniej dokładna metoda).
Miękka woda bez zawartości chloru jest łaskawsza dla skóry (nie wysusza podczas kąpieli). Pozwala również zaoszczędzić na detergentach. W przypadku miękkiej wody uzyskuje się równie wysoką skuteczność, stosując ledwie połowę ilości płynu do mycia naczyń czy proszku do prania, jakiej należałoby użyć przy wodzie twardej lub bardzo twardej.
Chlor i węglan wapnia to jednak nie jedyne niekorzystne składniki wody w naszych kranach. Do tego należy doliczyć jeszcze bakterie, wirusy, zanieczyszczenia mechaniczne jak również całą masę pierwiastków i związków chemicznych, jak np. azotany, które kranówkę zanieczyszczają.
Jest wiele metod, mniej lub bardziej skutecznych, które pozwalają na oczyszczenie wody.

Technologie filtrowania

Technologii uzdatniania wody jest bardzo dużo. Najczęściej stosuje się w gospodarstwach domowych:
• Zmiękczacz
• Odwrócona osmoza

Zmiękczacze wody mają doskonały wpływ na urządzenia AGD oraz na skórę i włosy. Najczęściej montowane są centralnie w domach jednorodzinnych. Nie gwarantują jednak oczyszczenia wody z wielu niekorzystnych związków chemicznych i organicznych. Dlatego, jeśli zależy Ci na wodzie pitnej o doskonałej jakości, warto pomyśleć o montażu w kuchni dodatkowego filtra odwróconej osmozy. Sprzęt niemal bezobsługowy. Należy tylko dbać o właściwy poziom soli oraz regularne serwisy maksymalnie co 4 – 6 miesięcy.
Odwrócona osmoza oczyszcza absolutnie ze wszystkiego, co owocuje uzyskaniem krystalicznie czystej wody. W przypadku tego rodzaju filtrów okresowej wymianie podlegają półprzepuszczalne membrany, a także wkłady węglowe i sedymentacyjne (o ile są zastosowane).
W przypadku nowoczesnych filtrów, producenci łączą w jednym urządzeniu kilka technologii. Najczęściej stosowane w filtrach procesy są wielostopniowe (nawet 5, 6 i 7-stopniowe). Filtry działające w oparciu o odwróconą osmozę najczęściej są połączone z filtrami węglowymi i sedymentacyjnymi. Na początku woda przechodzi przez filtry sedymentacyjny i węglowy i dopiero następnie trafia na membranę osmotyczną. Ostatni etap oczyszczania to również filtr węglowy oraz mineralizator.

Należy pamiętać, że jest to inwestycja w zdrowie i długowieczna. Jeżeli serwisy wykonywane są regularnie co 4 – 6 miesięcy, to nasze urządzenia będą dostarczać Krystalicznie Czystą Wodę bezpośrednio z kranu przez wiele lat.